Lájkolj minket Facebook-on:
Híres virtuózok - Jimitől Vai-ig


Jimi Hendrix (1942-1970)

Jimi Hendrixet sokan a világ valaha élt legnagyobb rockgitárosának tartják, kulturális hatása mind a mai napig vitathatatlan.
Leginkább autodidakta módon tanult zenélni, balkezes létére jobbkezes Stratocasteren játszott, amelyet fordítva húrozott fel. Pályája során még többféle gitárral is fellépett.
3 nagylemeze jelent meg, legutolsó az 1968-as Electric Ladyland.
Hatással voltak rá a kortárs blues és soul zenészek is, de zenéje dzsesszes elemeket is tartalmazott.
Legnagyobb slágerei: Hey Joe, Purple Haze, Voodoo Child, Little Wing.

1969-ben ő adta a woodstocki fesztivál zárókoncertjét.
1970-ben hunyt el tragikus hirtelenséggel, halálának valódi oka mind a mai napig ismeretlen.
A Rolling Stone Magazin 2003-ban minden idők legjobb gitárosának választotta.

Jimi Hendrix

Slash (1965-)

Slash

Saul Hudson vagy ahogy mindenki ismeri Slash, 1965-ben látta meg a napvilágot. A Guns n' Roses tagjaként lett ismert, ahonnan 96-ban viharos körülmények között távozott. Később megalapította a Velvet Revolver együttest, 2010 márciusában pedig kiadta szólólemezét.

Slash védjegyei a fekete cilinder és a Gibson signature gitár. Olyan nagy slágereknek a szerzője, mint a Sweet Child O' Mine, a Welcome To the Jungle vagy a Paradise City.

Számos Zenekarban szerepelt vendégzenészként. Néhány ezek közül: AC/DC, Cypress Hill, Bad Company.

Michael Jacksonnal is zenélt együtt a Dangerous album kapcsán. A Black or White című dalt többször is eljátszotta Jacko fellépésein.

A Time magazin 2009-ben minden idők második legjobb gitárosának választotta Hendrix után.

 

 

Eric Clapton (1945-)

Eric Clapton brit gitáros, énekes. Nagy hatású elismert zenész, akit 3-szor is beválasztottak a Rock Hírességek Csarnokába. Stílusa a blues, blues-rock. Beceneve a "Lassúkezú", a popzene történetének egyik legbefolyásosabb szerzőjének tartják.

Eric Clapton gitár

"Slowhand" a színpadon

Joe Satriani (1956-)

Joe Satriani gitárJoe Satriani kamaszkorában döntötte el, hogy gitározni fog, amikor meghallotta, hogy Jimi Hendrix elhunyt. Épp egy futballedzés közben értesült a tragédiáról, az edzőjével is összeveszett emiatt, mert kijelentette, hogy gitározni fog, és azonnal otthagyta az edzést. Védjegyei a meleg, bluesos hangzás, és a rendkívül technikás játék.

A sweep picking, tapping, legato és különféle hangerőszabályzóval történő trükkök mind-mind zeneiségének a részei. Gitármárkája az Ibanez, a JS signature típus az ő kívánságára lett elkészítve. Erősítőmárkája a Peavey.

Legnagyobb slágerei az Always with me always with you, a Surfing With the Alien és a Summer Song.

Leghíresebb tanítványa Steve Vai (cikk lent).

 

Steve Vai (1960-)

Joe Satriani legnagyobb karriert befutott tanítványa, Steve Siro Vai 1960-ban született az Egyesült Államokban. Mára ő lett az egyik leghíresebb virtuóz. Gitárja az Ibanez JEM (signature modell), erősítője a Carvin Legacy.

Leghíresebb dalai a For the Love of God és a Tender Surrender.
Pályája során rengeteg más hírességel működött közre (Frank Zappa, Al Di Meola, Alice Cooper), és számos videojátéknak is kölcsönözte a zenéjét (pl. GTA Vice City, Halo)

Steve Vai gitározás

Steve Vai jellegzetes gitárjátéka