Lájkolj minket Facebook-on: 


Milyen gitárt vegyek? Gitárvásárlási tanácsok

Kezdő zenészek számára mindig nagy kérdés az elinduls, vagyis hogy milyen hangszert vásároljanak elsőként. Először is tisztáznunk kell, milyen zenei stílus(ok)ban szeretnénk mozogni. Aki death metálra akarja adni a fejét, annak nem biztos, hogy jó választás lesz egy nylonhúros klasszikus darab, illetve Jazz gitározásra sem valószínű, hogy egy Kirk Hammett nevével fémjelzett példány lesz az ideális. Vásárlás előtt mindenképp próbáljuk ki a gitárt, legjobb ha elvisszük magunkkal egy hozzáértő ismerősünket is. Ő olyan dolgokat is észrevehet (pl. csiszolatlan bundok, laza hangolókulcsok), amiket egy laikus nem. Ha tehetjük, próbáljunk ki minél több típust és aszerint döntsünk.

Milyen gitárt vegyek?
A sok szép gitár között nehéz a választás

Sokan azt javasolják, hogy mindenkép valamilyen akusztikus gitárt válasszanak a kezdők (akár nylon vagy fémhúros), mivel relatíve olcsóbb a villanygitárnál és könnyen hordozható, nem kell hozzá külön erősítő. Márkát tekintve egy Stagg vagy Hohner jó választás lehet. Ha később tervezzük az elektromosra való átállást, akkor érdemes westerngitárt vennünk, hogy ujjaink hozzászokjanak a fémhúrokhoz.

Jómagam elektromos gitárral kezdtem, a Behringer kezdő V-tone szettjével indultam el. Sok helyen olvasható róla, hogy nem érdemes vele foglalkozni, én mégis azt mondom, ha csak szerény anyagi lehetőségeink vannak, tanuláshoz ez is megteszi. (32 ezer forint körül kapható erősítővel, tokkal, "vonóval" (pengetővel)). Persze vásárlás előtt mindenképp próbáljuk ki. Itt van róla néhány információ:
http://www.behringer.com/EN/Products/GUITAR-PACK.aspx

Ha kicsivel több pénzünk van akkor érdemesebb nem szettben gondolkodni, hanem külön nézni gitárt és erősítőt (kombót).
Gitárból nyugodt szívvel ajánlhatom a Squier, Cort, Vintage, Epiphone és az Ibanez márkákat.
A Squier a Fender cég leányvállalata, főleg Stratocaster kópiákat gyárt. Akik szeretik a csilingelőbb hangzást, azoknak tökéletes választás. A két legolcsóbb modellje a Bullet és az Affinity, mindkettő remek tanulógitár.
A Cortok szintén versenyképes árú, megbízható termékek, a Kx sorozat az egyik legelterjedtebb közülük, kiváló ár/érték aránnyal bírnak.
Akik az SG vagy a Les Paul formáért (és hangzásért) rajonganak azoknak ideális lehet a Vintage vagy az Epiphone márkák valamelyike. (SG forma a Vintage S6, illetve az Epiphone G400, Les Paul típus pedig a Vintage V100 vagy az Epiphone LP Standard) Árban töredékei az eredeti Gibson gitároknak, viszont hangban nem annyival rosszabbak. Akik szeretik az AC/DC vagy a Guns n' Roses igazi "dögös" hangzásvilágát mindenképp próbálják ki őket.
Az Ibanez márka is elég nagy népszerűségnek örvend (köszönhetően főleg Joe Satrianinak és Steve Vai-nak). Az RG típus sok féle zenei stílusra használható, vagány kinézetű, megbízható hangszer. A keményebb zenéket kedvelők is megtalálhatják benne számításukat.

vintage v100 gitár
Vintage V100-as típus

Ha kiválasztottuk a hangszert, szükségünk lesz egy erősítőre is. Ezekből is nagyon sok féle áll a rendelkezésünkre. A Marshall, Roland, Hughes&Kettner mind kiváló termékek.

Lakásba bőven elég egy 10-15 Wattos kombó is, mint pl. a Marshall MG15.
A 30 wattos Roland Cube 30X még kisebb próbákra is használható, több féle erősítőmodellt (még akusztikus szimulációt is) tartalmaz. Beépített effektjei (chorus, flanger, phaser, tremolo) minden igényt kielégítenek. Itt láthatunk tesztet róla:
http://www.youtube.com/watch?v=Wpa0J3VPMnc

Kérdésként szokott még felmerülni, hogy használt vagy új gitárt vegyünk-e. Sokan idegenkednek a használtaktól, én azt mondom, ha jó áron hozzá tudunk jutni egy szép állapotban levő példányhoz akkor jobban is járhatunk vele, mint az újjal. Az újak gyári beállításai gyakran nem a legjobbak, egy használt gitár általában jól be van lőve (és be van játszva), akár át is van alakítva (jobb hangszedők, megbízhatóbb hangolókulcsok). A gitár fája meg olyan, mint a jó bor, minél régebbi annál jobb. (a faanyag lassú száradásának köszönhetően javulhat a hangzás)
A www.hangmester.hu oldal "ADOK-VESZEK-CSERÉLEK" fórumán egy-egy alkalmi vételt is elcsíphetünk.

Látható tehát, hogy a megfelelő hangszer kiválasztása nem egyszerű dolog, de ha körültekintően döntünk, akkor minden adott lesz ahhoz, hogy hosszú távon is örömünket leljük a zenélésben.

Jó vásárlást kívánok!