Lájkolj minket Facebook-on: 


Gitártípusok - márkák, fajták

Az alapoknál átnéztük a gitárok csoportosítását, mely szerint megkülönböztetünk akusztikus, elektro-akusztikus, elektromos hangszereket.
Nézzük meg most egyes világmárkák jellemzőit!


 

Gibson

Manapság az egyik legnagyobb presztízsű gyártó a Gibson Guitar Corporation. 1902-ben alapították az Egyesült Államokban. A legnépszerűbb típusa a Les Paul, melyet magáról a tervezőjéről neveztek el. Ez a mahagóni testű, ragasztott nyakú hangszer végső változatát az ötvenes évek végén nyerte el. Akkoriban nagyon egyedinek számított, hangja a kéttekercses (humbucker) hangszedőknek köszönhetően zajmentes volt. Mára a Les Paul modell a rock történelem egyik meghatározó darabja lett, számos világhírű előadó használja. (pl. Slash, Zakk Wylde, Billie Joe Armstrong)

Gibson gitár

A Les Paul forma mellet az SG típusok is nagyon közkedveltek, ezen típus leghíresebb használója Angus Young, az AC/DC szólósa.

86-tól a Gibsonok gyártását áthelyezték Nashville-be, a márka népszerűsége azóta is töretlen. Felső árkategóriás típusaik sok gitárkedvelő vágyálmát képezik. Egyes korai típusaik ('58-59-es évjárat) ma a legértékesebb gitároknak számítanak, akár több millió forintot is elérhet az áruk.

Az Epiphone cég a Gibson alvállalataként gyárt olcsóbb árfekvésű kópiákat, melyek elég nagy népszerűségre tettek szert.

Fender

Az amerikai Fender cégnek hatalmas szerepe van a mai modern elektromos gitárok kialakulásában. Fender gitárŐk készítették el a világon az első sorozatgyártásban készülő tömörtestű darabot (Esquire később Telecaster).

A vállalkozás 1946 óta létezik (alapítója Leo Fender), és az általa gyártott termékek népszerűsége azóta is töretlen.
Leghíresebb típusa a Stratocaster, amelyet Jimi Hendrixen át Eric Claptonig számos zenész használt és használ a mai napig a világon. A 3 single coil hangszedővel ellátott gitár jellegzetes csilingelő hangja rengeteg világsláger zenei alapját képezi. A "Strat" egy könnyen játszhatő több féle stílusban is alkalmazható típus. A lekerekített test miatt kényelmesebb a hangszer tartása és a magasabb fekvésű bundok és jól elérhetők. Újdonság még rajta a vibrato (tremolo) kar is, mellyel újabb zenei távlatok nyíltak meg.
Manapság rengeteg más gyártó próbálja másolni az eredetit, mivel a forma védett, így kisebb-nagyobb változtatásokat kénytelenek eszközölni a konkurensek. (A Jackson pl. kiadta a Superstrat formát, mely nagyobb bevágásokat tartalmaz a testen és 24 érintő található rajta az eredeti 21 helyett)
Nyugodtan mondhatjuk, Fender Stratocaster a világ legnépszerűbb gitárja.
Alvállalata, a Squier főleg kezdő gitárosok számára gyárt olcsóbb árfekvésű darabokat.

Ibanez

A japán Ibanez céget 1957-ben alapították. Népszerűsége remek ár/érték arányú, könnyen játszható gitárjaiban rejlik. A ma már USA-béli székhelyű vállalathoz olyan híres művészek adják arcukat, mint Steve Vai vagy Joe Satriani (róluk bővebben a "Híres virtuózok" menüpont alatt olvashatsz.)

Legnépszerűbb típusai az RG és a JEM, mindkettejük Superstrat forma (Jackson után szabadon).
Legtöbb fajtája floyd-rose típusú tremolórendszerrel rendelkezik.
Ibanez RG gitár

Sok zenész számára a gyár saját signature modellt készített, melyek mindegyike egyedi ízlésre van szabva. Az Ibanez gitárok főleg metál gitárosok körében népszerűek, de sokrétűségüknek köszönhetően többféle stílusban is feltűnnek.

Jackson

A Jackson céget Grover Jackson alapította 1980-ban. Főleg a kemény rock és a heavy metal stílusú zenészek körében lett népszerű. Jellegzetességük az ún. "cápauszony" berakás az érintőn (az Ibanez ebből vette a saját "cápafog" elnevezésű mintázatát), illetve a hegyes (egyes típusokon fordított) fej.

2002 őszén a Fender felvásárolta a céget, azóta a gyártás az ő üzemeikben folyik.

Jackson gitár

ESP

1975-öt írtunk, mikor is Kabushiki Gaisha megalapította a ESP vállalatot Japánban. Fokozatosan tett szert egyre nagyobb hírnévre, a 80-as években már az USA-ba szálíltott alkatrészeket.

A brand egyik leghíresebb képviselője Kirk Hammett a Metallica-ból. Az ESP KH-2 az egyik legnépszerűbb signature modellnek számít.

Olcsóbb változatai LTD névre hallgatnak, ez utóbbiak Koreában készülnek.

2002 után sok Jackson-használó váltott ESP-re, némi vita is kialakult a zenészek között, hogy melyik gyártó kit koppintott. (a tyúk vagy a tojás esete)
Az ESP gitárok sokrétűek, olcsóbb változatai kezdő metálosok számára is ideálisak.

LTD Kirk Hammet gitár