Lájkolj minket Facebook-on: 


Gitártabok, Gitár Kották


A gitár tabulatúrákat (tabokat) a kottaolvasás megkönnyítésére hozták létre. Olvasásuk könnyen elsajátítható kezdők számára is. Lássuk, hogyan is kell értelmezni egy gitártabot!

Tabok olvasása:

Íme egy egyszerű dalocska, a "Boldog szülinapot" (Happy birthday) kottája:

gitar-tab-olvasas

A tabot balról jobbra kell olvasni. A legalsó vonal az E (legvastagabb húr), a legfelső a másik e-t jelöli , ami a legvékonyabb húr a gitáron. A rájuk írt számok azt jelentik, hogyik melyik bundon (érintőn) kell lefognunk az adott húrt. Ha ez a szám 0, akkor nem kell lefogni a húrt sehol, egyszerűen meg kell üresen pengetni. Ezt a dalt tehát az A húron (5. húr) kell elkezdenünk az 5. érintőn. Érdemes a mutatóujjunkkal lefogni az első hangot, a következőt (a 7. érintőn, ugyanazon a húron) pedig a gyűrűs- vagy a kisujjunkkal.

Íme szemléltetve, hogy melyik vonal, melyik húrt jelöli a tabulatúrán:

tab olvasas

Mi most 6 húros tabot mutattunk be, de basszusgitárra értelemszerűen 4 vagy 5 húros kották léteznek, melyeket hasonlóképpen kell olvasnunk.

Nézzünk néhány tab weboldalt, melyről számos dal letölthető!

Magyar oldalak:

www.gitartab.hu
www.gitartabok.hu
www.kotta.lap.hu

Külföldi oldalak:

www.ultimate-guitar.com - a legnagyobb TAB oldal!!!
http://www.guitaretab.com/
http://www.guitartabs.cc/

Egy hasznos segédprogram: Guitar Pro 5

A Guitar Pro egy remek program minden kezdő vagy haladó gitáros számára. A legfontosabb ismérve, hogy a dalok ritmusát is el tudjuk sajátítani vele, hiszen gyakorlatilag lejátssza a dalokat, realisztikus hangszereléssel.

Kipróbálható verzióját innen tölthetjük le: Guitar Pro 5 letöltés

Hozzá való kottákat számos helyről letölthetünk, a legnagyobb ilyen gyűjteményt a www.ultimate-guitar.com címen érhetjük el.


guitar pro letöltés

Így néz ki a Guitar Pro 5 működés közben.