Gitár akkordok

Lássuk azokat az alap akkordokat, amelyek nélkülözhetetlenek minden gitáros számára, legyen szó baráti "tábortűzi" zenélésről vagy akár komolyabb színpadi produkcióról.

Gitár akkordok (guitar chords)

Itt láthatjuk tehát a legfontosabb 15 akkordot, melyeket kellő gyakorlással elsajátíthatunk. Fontos, hogy amelyik húrnál nincs semmilyen karika, azt ne pengessük meg. Tehát a C dúrnál pl. az E6 és az E1 húrok nem az akkord részei, így csak 4 húrt kell megszólaltatnunk.
Az ujjrend a következő: a mutatóujjunkkal fogjuk le a 2. húr 4. érintőjét, a középsővel a 4. húr 2. érintőjét, a gyűrűsujjunkkal pedig az 5. húr (A húr) 3. érintőjét (bundját). Tehát a legalsó és legfelső E húr kivételével mindegyiket meg kell pengetnünk az adott helyen, ezek egybecsengése adja a C dúr akkordot.
Az A mollnál (Am) csak az E6-os (legfelső) húr marad ki. A többi akkordra értelemszerűen ez ugyanígy érvényes.

A tanuláshoz nagyon jó kottákat találhatunk a www.gitartab.hu oldalon. Itt megkereshetjük kedvenc dalunkat, és az ott leírt akkordokat megtanulva elsajátíthatjuk annak kíséretét.
Ha már jól megy, énekelhetünk is mellé.

Gitár akkordok videón!

Ez a videó remekül szemlélteti az egyes lefogásokat, és jól hallhatjuk hogyan is szólnak a jól lefogott akkordok:

Íme még egy nagyszerű weblap, mely vizuálisan is szemlélteti az egyes akkordokat. Gyakorlatilag a teljes akkordskála megtalálható rajta:

http://www.chordbook.com/guitarchords.php

A gitártabokról oldalunk "Gitártab" menüjében olvashatsz részletesen. Közvetlen link:

Gitártabok

Emelett figyelmedbe ajánljuk gitár akkordok blogunkat:

Gitár akkordok, kották, alapok

Jó gyakorlást mindenkinek!